Hiihtomatkakohteita Suomessa

Kiitos Suomen pitkän talven sekä kauniin luonnon, löytyy Suomesta useita kohteita talviurheilusta nauttiville. Oli kyse sitten maastohiihdosta, lumilautailusta tai laskettelusta kohteita, joissa lähes kaikkia talviurheilulajeja on mahdollista harrastaa, löytyy yllin kyllin. Kuitenkin kohteissa on myös eroja ja kohde kannattaa ehdottomasti valita sen perusteella miten hyvin se palvelee omia tarpeita ja sopii oman lajin harjoittamiseen. Esimerkiksi ero on suuri siinä haluaako rentoutua pitkiä rinteitä lasketellessa vai onko enemmänkin kiinnostunut lumilaudalla temppuilusta. Myös pitkien matkojen viemä aika ja aiheuttamat kulut kannattaa huomioida lomaa suunnitellessa.

skiresort

Lumilautailu ja laskettelu

Laskettelua varten parhaat kohteet löytyvät pohjoisesta. Vaikka Suomi on hyvin tasainen maa, jossa korkeuserot ovat pieniä, löytyy pohjoisesta kuitenkin hieman korkeampia laskettelumäkiä laskettelun ystäville. Jos mieltymyksenä on pitkien rinteiden laskeminen, on yksi parhaita vaihtoehtoja Ylläs. Länsi-Lapin Ylläksen yli 700 metriä korkea tunturi tarjoaa laskettelijalle useita eri laskuvaihtoehtoja. Rinteet on lajiteltu kolmeen eri kategoriaan niiden vaativuuden mukaan. Helppoja rinteitä on 27, keskitasoisia 24 ja vaikeita 20 kappaletta. Laskettelijan tasosta riippumatta kaikille löytyy siis sopiva rinne, joten kohde sopii erinomaisesti myös perheille joiden jäsenet ovat laskettelutaitojensa kanssa eri tasolla.

Toinen suosittu vaihtoehto on Ruka. Vaikka Rukan rinteet jäävätkin hieman matalammiksi, ei se silti kokonaistarjonnassa juuri häviä Ylläkselle.

Lumilautailussa ei aina välttämättä tarvitse suunnata pohjoisen tuntureita kohti. Jos lumilautailulta hakee leppoisaa ja mahdollisimman pitkää laskua, silloin pohjoisesta löytyvät parhaat apajat, mutta jos on enemmänkin kiinnostunut lumilautailun temppuilupuolesta, löytyy hyviä vaihtoehtoja myös Etelä-Suomesta. Hyvin arvostettu laskukohde temppuilusta kiinnostuneiden lumilautailijoiden keskuudessa on Etelä-Suomen Sipoon Talma. Talma on tunnettu ”streetistään”, eli katulumilautailua jäljittelevästä laskuosuudestaan. Radalta löytyy erilaisia hyppyreitä, kaiteita, boxeja sekä kouruja. Vaikka Talman rinne ei kohoakkaan juuri 50 metrin yli, on se aina ollut pääkaupunkiseudun lumilautailijoiden suosikkikohde. Ongelmia aiheuttavat lähinnä leveysasteista johtuen lämpimät ja vähälumiset talvet. Yleensä kuitenkin rinteet saadaan kuntoon lumitykkien avulla, vaikka talvikelit jäisivätkin vähän heikommiksi.

Maastohiihto

Perinteisen maastohiihdon ystäville löytyy Suomesta useita lomakohteita. Kohde kannattaa valita latujen määrän ja pituuden perusteella, sillä on olemassa monia lasketteluun sopivia kohteita, joista ei kuitenkaan löydy monipuolista maastohiihtolatuvalikoimaa. Luonnollisesti asiaan vaikuttavat myös henkilökohtaiset mieltymykset, minkälaisessa maastossa kukin haluaa hiihtää ja mitä muita palveluita odottaa lomakohteeltaan.

Yksi varma vaihtoehto murtomaahiihdon ystäville on Levi, Kittilän kunnassa sijaitseva lomakeskus. Monipuolinen koko perheen lomakeskus tarjoaa upeat laskettelu- sekä lumilautailumahdollisuudet ja myös erinomaiset puitteet perinteisen hiihdon harrastajille. Leviltä löytyy myös hiihtokoulu, joka on loistava tapa hiihtoharrastuksen aloittamiseen. Leviltä löytyy hurjat 230 km maastohiihtolatuja, joista 28 kilometriä on myös pimeän aikaan valaistua. Kuten muistakin suurista kohteista, Leviltä löytyvät myös kaikki tarvittavat palvelut lomalaisille mukaan lukien hotellimajoitus, ravintolat, kaupat ja myös paljon viihdetarjontaa perheen pienimmille.