Laivamatka Ahvenanmaalle

Ahvenanmaa on reilusta 6 500 saaresta koostuva ympärivuotinen lomakohde, joka sopii matkakohteeksi perheille, pariskunnille, ryhmille ja yksittäisille seikkailua tai rauhoittumista kaipaaville matkustajille. Parhaimmillaan saaristo on kesäkuukausina, jolloin voit nauttia sen lukuisista rannoista, luonnosta sekä monipuolisista ulkoilma-aktiviteeteista.

Laivamatka Ahvenanmaalle on antoisa elämys, sillä sinne liikennöivät risteilyalukset tarjoavat asiakkailleen monia palveluita ja kokemuksia. Matkustajat voivat valita mieleisensä varustamoiden laajasta hyttivalikoimasta ja viettää aikaa laivan yleisissä tiloissa tai oman hytin rauhassa. Kesäkaudella kannattaa nousta laivan kannelle ihailemaan sinisenä kimaltavaa Itämerta sekä kaunista saaristoa.aland-468429_640

Viihdettä kaikenikäisille

Laivamatkalla ei ole puutetta tekemisestä, sillä sen aikana asiakkaat voivat tutustua tax-free-myymälöiden laajaan valikoimaan ja hankkia mm. makeisia, alkoholijuomia, kosmetiikkaa ja matkamuistoja edulliseen hintaan. Laivoilla on myös erilaisia ruokailumahdollisuuksia, kuten à la carte -ravintoloita sekä suosittu ja monipuolinen buffetravintola. Täysi-ikäiset matkustajat voivat seurustella laivan baarissa juomia nauttien, ja Viking Line tarjoaa myös mahdollisuuden kokeilla onnea Ålands Penningautomatföreningin (Paf) rahapeleissä. Perheen pienimmät voivat viettää aikaa pallomeressä, ja saatavilla on myös monia muita lapsille suunnattuja aktiviteetteja, kuten erilaisia pelejä ja leikkejä.

Matkan aikana asiakkaat voivat hemmotella itseään rentoutumalla saunassa sekä laivan spa- ja wellness-tiloissa. Säännöllisesti laivoilla esiintyy myös useita kotimaisia ja kansainvälisiä artisteja, ja ajoittain asiakkaat voivat nauttia erilaisten teemaviikkojen ainutlaatuisesta tunnelmasta. Laivamatka Ahvenanmaalle tarjoaa unohtumattomia elämyksiä koko perheelle jo ennen perille saapumista.

Maarianhaminasta löytyy paljon nähtävää

Ahvenanmaalle saavuttuasi voit nauttia maakunnan pääkaupungin Maarianhaminan merellisestä tunnelmasta ja tutustua saaristoon autoillen tai pyöräillen. Saarten välillä liikennöivät lautat tarjoavat erinomaiset yhteydet saarelta toiselle, ja matkan aikana vierailijat voivat tutustua ulkosaariston karuihin luotoihin sekä pääsaaren vehreisiin lehtoihin.

Maarianhamina on pieni, mutta vilkas 11 000 asukkaan kaupunki, jossa on lukuisia museoita, pitsihuviloita ja uimarantoja. Sen suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu merenkulkumuseo, jossa on mm. erilaisten alusten pienoismalleja sekä harvinaisuuksiin kuuluva aito merirosvolippu. Aivan merenkulkumuseon edustalla sijaitsee myös vuonna 1903 vesille laskettu museolaiva Pommern, joka on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossa säilynyt nelimastoinen purjelaiva. Voit tutustua kapteenin hyttiin ja aistia Pommernin kannella menneen maailman tunnelman.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERALapsiperheet voivat viettää aikaa Maarianhaminan edustalla sijaitsevalla Lilla Holmenin saarella, jonka rannoilla on monia erilaisia lapsille suunnattuja virikkeitä, kuten kiipeilylaivoja ja kelluvia laitureita. Myös saariston yöelämä on keskittynyt Maarianhaminaan, jossa on lukuisten baarien ja ravintoloiden lisäksi myös kasino.

Maarianhaminasta käsin matkailijat voivat tutustua myös Ahvenanmaan moniin muihin nähtävyyksiin, kuten Sundin kunnassa sijaitsevaan Kastelholman linnaan sekä Sundin keskiaikaiseen kirkkoon, jotka ovat molemmat peräisin 1300-luvun lopulta. Kesäisin Kastelholman linnassa järjestetään konsertteja ja teatteriesityksiä. Alueen muihin mielenkiintoisiin kohteisiin kuuluu myös venäläisten 1800-luvulla puolustuskäyttöön rakentama Bommarsundin linnoitus, jonka päälinna oli aikoinaan Ahvenanmaan suurin rakennus. Ahvenanmaan pohjoisosassa, noin 40 kilometrin päässä Maarianhaminasta, voit ihailla Geta-vuoren näkötornista avautuvia näkymiä ja tutustua 5 kilometrin pituisen luontopolun varrella sijaitsevaan Djupviksgrottanin luolaan.

Ahvenanmaan kesä kutsuu luontoon

alandNähtävyyksiin tutustumisen lisäksi Ahvenanmaalla voi harrastaa monia erilaisia aktiviteetteja, joista suosituimpia ovat pyöräily, ratsastus, kalastus, veneily ja melonta. Pyöräily onkin erinomainen tapa liikkua ja tutustua saaristoon. Paikan päältä matkailijat voivat vuokrata polkupyörän ja tehdä omatoimisia päiväretkiä tai pidempiä pyöräilykierroksia saariston alueella. Matkan suunnittelu pyöräilykartan avulla on helppoa, ja pyöräilylautat helpottavat liikkumista saarelta toiselle.

Ahvenanmaa on tunnettu kesäkohde, mutta se tarjoaa mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia harrastusmahdollisuuksia myös talvella. Niihin kuuluvat mm. jääpurjehdus, opastettu retkiluistelu, leijalautailu lumella tai jäällä sekä talvimelonta jääreunan tuntumassa tai jäälauttojen seassa. Ahvenanmaalaisiin jouluperinteisiin kuuluvat myös museoalueelle pystytetyt Jan Karlsgårdenin joulumarkkinat, jotka järjestetään ensimmäistä adventtia edeltävänä lauantaina.

Majoitusmahdollisuudet

Ahvenanmaalla oleskellessaan matkailijat voivat perinteisten hotellien lisäksi yöpyä mökeissä, matkustajakodeissa, retkeilymajoissa tai telttailualueilla. Elämyksiin kuuluvat myös perinteiset saaristolaisherkut, kuten ahvenanmaalainen pannukakku, maltaista ja siirapista valmistettu musta leipä sekä monet erilaiset kala- ja pataruoat. Makuelämyksiä Ahvenanmaalla tarjoaa myös Tjudön viinitila, joka tunnetaan erityisesti omenaviineistä. Matkailijat voivat tutustua viininvalmistukseen opastetun kierroksen aikana ja ostaa tilalla valmistettuja viinejä.
Matkamuistoja voi ostaa Ahvenanmaan lukuisista pienistä käsityöläiskaupoista, kuten Maarianhaminan Itäsatamassa sijaitsevan Merikorttelin SALT-käsityökeskuksesta, joissa voit myös tutustua veneenveistoon ja raudantaontaan. Laivamatka takaisin mantereelle tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden hankkia viimeiset tuliaiset ja hyödyntää tax-free-myymälöiden tarjoukset.