Lappi matkailukohteena

Suomen Lappi on ympärivuotinen matkailukohde, joka tarjoaa elämyksiä jokaiseen makuun. Lapin eri kohteet ovat helposti saavutettavissa yksityisautolla tai julkisilla kulkuneuvoilla, kuten lentokoneella, junalla tai linja-autolla.

bjorkudden-532047_640

Rovaniemi

Lapin läänin pääkaupunki Rovaniemi tunnetaan parhaiten napapiirillä sijaitsevasta Joulupukin pajakylästä, jossa voit tavata Joulupukin vuoden jokaisena päivänä. Napapiirillä sijaitsevasta Joulupukin pääpostista vierailijat voivat tilata itselleen tai tuttavilleen Joulupukin kirjeen tai lähettää Napapiirin erikoisleimalla varustetun kortin.

Pajakylän lisäksi joulun tunnelmasta voi nauttia myös maanalaiseen luolastoon rakennetussa Santaparkissa, jonka jännittävä ja satumainen tunnelma kiehtoo varsinkin perheen pienimpiä; lapset voivat osallistua tonttukouluun, koristella Joulumuorin piparkakkuja tai alittaa napapiirin 50 metrin syvyydessä. Joulun tunnelman lisäksi Rovaniemi tarjoaa elämyksiä myös kulttuurista kiinnostuneille. Siellä sijaitsee mm. tiedekeskus Arktikum, jossa matkailijat voivat tutustua Lapista ja arktisista alueista kertoviin näyttelyihin.

Suomen suurimmat tunturit ja rinteet löytyvät Lapista

Lapin Enontekiön alueella sijaitsevat Suomen korkeimmat tunturit Halti (1 324 m) ja Saana (1 029 m), joka on lappalaisten pyhä tunturi. Haltin huipulle on mahdollista nousta moottorikelkalla sekä patikoiden tai hiihtäen, ja kauniilla säällä sieltä on näkymät jopa jäämerelle saakka. Tuntureiden lisäksi Lapissa on myös monia muita mielenkiintoisia kohteita, kuten erämaita ja kansallispuistoja. Inarissa sijaitseva Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin, ja sen laajat metsäerämaat, jokilaaksot sekä suoalueet tarjoavat ihanteelliset puitteet eräretkeilijöille.

finland-209478_640Suosittuihin Lapissa sijaitseviin matkailukohteisiin kuuluvat Levin, Ylläksen, Pallaksen, Pyhä-Luoston ja Saariselän talviurheilukeskukset, jotka tarjoavat vierailijoille aktiviteettien lisäksi myös monia muita palveluita, kuten viihdettä, kylpylä- ja wellness-tiloja sekä monipuoliset majoitus- ja ravintolapalvelut. Myös monet kotimaiset artistit esiintyvät säännöllisesti näissä ja monissa muissa Lapin matkailukohteissa.

Monipuolisia talvilajeja

Talvisin Lapissa voi harrastaa murtomaahiihdon ja laskettelun lisäksi myös monia muita ulkoilma-aktiviteetteja, joita tarjoavat alueen lukuisat ohjelmapalveluyritykset. Saatavilla on mm. rauhallisia poroajeluita tai vauhdikkaampia huskyretkiä, joiden aikana vierailijat kulkevat koirien vetämässä valjakossa läpin Lapin lumisen luonnon.

Vauhdin huumaa voi kokea myös moottorikelkkaretkellä; alussa opas antaa asiakkaille tarvittavat ohjeet, jonka jälkeen matkailijat pääsevät oppaan johdolla ajamaan kelkalla tuntureiden halki. Muihin saatavilla oleviin aktiviteetteihin kuuluu mm. lumikenkäkävelyä, mönkijäajeluita, pilkkimistä sekä erilaisia retkiä, joiden aikana vierailijat voivat tutustua Lapin luonnon lisäksi saamelaiseen kulttuuriin, perinteisiin elinkeinoihin sekä Lapin noidan taikoihin.

Upeita talvirakennuksia

Lapissa voit myös kokea monia muita ainutlaatuisia elämyksiä. Vuosittain Kemiin rakennetaan maailman suurin lumilinna, joka on todellinen lumi- ja jäärakentamisen taidonnäyte. Matkailijat voivat tutustua lumilinnaan tai jopa yöpyä lumihotellissa, jossa huoneet on rakennettu kokonaan lumesta. Lumilinnan yhteydessä on myös suosittu lumikappeli, jossa on noin 60 istumapaikkaa hiljentymistä varten. Kappelissa järjestetään myös kirkollisia tapahtumia, kuten kaste- ja vihkitilaisuuksia. Kemissä matkailijat voivat lisäksi tutustua Perämereen jäänmurtaja Sammolla risteillen. Retken aikana seikkailunhaluisilla matkailijoilla on myös mahdollisuus pulahtaa arktiseen mereen lämpimässä pelastusasussa.

lapland-139189_640Lukuisissa Lapin kohteissa, kuten Rovaniemellä, Levillä ja Saariselällä, matkailijoiden on myös mahdollista yöpyä lasikattoisessa iglussa, josta he voivat ihailla revontulia. Revontulet ovatkin yksi Lapin luonnon vaikuttavimmista ilmiöistä. Niitä esiintyy ympäri vuoden, mutta parhaiten ne näkyvät kaamoksen aikaan taajamien ulkopuolella. Revontulien esiintymistä on mahdotonta ennustaa, mutta monet Lapissa sijaitsevista hotelleista tarjoavat asiakkailleen ns. revontulihälytyksen, jonka ansiosta matkailijan ei ole pakko odottaa ilmiön alkamista ulkona.

Lappiin kannattaa lähteä kesälläkin

Lukuisista talveen ja jouluun liittyvistä aktiviteeteista huolimatta Lappi ei kuitenkaan ole ainoastaan talvikohde, vaan se tarjoaa paljon tekemistä myös muina vuodenaikoina. Lumen sulettua matkailijat voivat harrastaa mm. koskenlaskua, maastopyöräilyä, kalastusta, melontaa, kullanhuuhdontaa, patikointia, ratsastusta ja retkeilyä. Keskikesällä Lapissa voi nauttia yöttömän yön auringosta, ja vuosittain ruska houkuttelee Lappiin lukuisia turisteja ihailemaan luonnon väriloistoa. Ruska alkaa öiden viilentyessä syyskuun alussa. Kauneimmillaan se on yleensä syyskuun puolessa välissä tai kuun lopussa, jolloin värit loistavat kirkkaimmillaan kuivan sään sekä lisääntyvien yöpakkasten ansiosta.

Joulupukin Pajakylän ohella Ranuan eläinpuisto on yksi lapsiperheiden suosikkikohteista Suomen Lapissa. Puistossa on yli 50 villieläinlajia, ja se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet tutustua arktisen alueen eläimiin. Pyhä-Luoston kansallispuiston alueella matkailijat voivat tutustua Lampivaaran ametistikaivokseen, joka on maailman ainoita matkailijoille avoinna olevia jalokivikaivoksia.

Ympäri vuoden Lapissa voi maistella paikallisia herkkuja, kuten maukasta lohikeittoa, poronkäristystä sekä leipäjuustoa lakkahillolla. Aktiiviset matkailijat voivat myös harrastaa marjastusta ja sienestystä.