Minne me suomalaiset matkustamme?

Internetissä seikkaillessa pomppaa ruudun sivupalkkeihin jatkuvasti Aurinkomatkojen ja muiden matkanjärjestäjien tarjouksia: on halpoja lentoja, hyviä hotelleja ja uusia matkakohteita. Televisiomainoksissa muistutetaan jatkuvasti hyvistä pakettimatkoista ja perhekohteista turkoosin meren äärellä. Tarjouksiin ja valmiiksi tehtyihin pakettimatkoihin on helppoa tarttua – varsinkin, kun töissä on kiirettä ja lapset täytyy hakea koulusta, niin eihän sitä ehdi itse perehtymään asiaan. Hyvä ja halpa pakettimatka viikon lomalle Kanariansaarilla on loistava vaihtoehto, vai mitä?

marina-198478_640Matkanjärjestäjien pakettimatkat ovat olleet pitkään jo suosiossa, eikä suosio ole laskussa varmaankaan pitkään aikaan. Helppo vaihtoehto houkuttelee suomalaista, mutta matkustaminen on kuitenkin muuttunut vuosien saatossa. Nykyään suomalaiset uskaltavat irrottautua jo pakettimatkailusta ja kokeilla ihan itse matkan järjestämistä ja kenties lähteä ihan reissaamaan. Ihmisiä on kahdenlaisia: on niitä, jotka haluavat tutkia ja joutua hankaluuksiinkin kokeakseen uutta, ja niitä, jotka jatkavat samaa rituaalia ja nauttivat turvallisesta reissusta.

Ajat muuttuvat

Aikaisemmin 18-vuotissyntymäpäivät pidettiin Viron laivalla. Ystäväporukalla Tallinnan Super Alkoon hakemaan halpaa alkoholia. Jos halusi välillä vähän vaihtelua, niin laiva lähtikin satamasta Tukholmaan, niin ehti tanssia yhden illan keinuvalla laivallakin. Edelleen laivat ovat täynnä nuorisoa ja vanhempaakin osanottajaa, mutta vaikuttaa siltä, että nuoret ovat alkaneet hajaantua muuallekin. On edelleen niitä, jotka lähtevät mieluummin pari kertaa kuukaudessa laivareissulle kuin että säästelisivät rahojaan päästäkseen pidemmälle vain kerran tai pari vuodessa.

Pientä vauhtia nuoriso on alkanut ottaa suurempia askeleita ulkomaille. Monet lähtevät vuodeksi tai puoleksi Australiaan Working Holiday –viisumilla tekemään töitä ja lomailemaan surffikulttuuriin. Jotkut rohkaistuvat jopa lähtemään rinkan kanssa Aasiaan tutkimaan paratiisirantoja ilman suurempia suunnitelmia. Vaikka tällä hetkellä nuorison keskuudessa on villitys matkoista, joille lähdetään “etsimään itseään” pitkällä tukalla ja kitara selässä, edelleen vanhat kunnon ryyppylomat Bulgarian Sunny Beachilla tai Kanariansaarilla on yhtä lailla ylläpitäneet suosiotaan.

Opintomatkailu lisääntymässä

female-702961_640Kielimatkat ovat olleet suosiossa jo pitkään. Matkanjärjestäjät mainostavat lähinnä nuorille tarkoitettuja viikon tai muutaman mittaisia matkoja ympäri Eurooppaa ja toisinaan myös Euroopan ulkopuolellekin. Uuden kielen oppiminen on hyvä syy lähteä näkemään myös kielen kotimaa.

Lisäksi suomalaiset nuoret ovat hyvin innokkaita koulujen tarjoamista vaihtovuosista ympäri maailmaa. Monet lähtevät jo lukioikäisinä kauaskin kotoa vuodeksi tai kuudeksi kuukaudeksi kokeilemaan toisen maan koulutusjärjestelmää. Jos lukioiässä ei moiseen vielä kykene, on mahdollisuus vielä lähteä vaihto-opiskelemaan korkeakoulusta. Matkanjärjestäjät keksivät jatkuvasti uusia reissukeinoja nuorille, jotka ovat innostuneet matkailusta. Matkoja on aina opintomatkoista koko maisterin tutkinnon suorittamiseen ulkomailla.

Eksoottisetkin kohteet kiinnostavat

Afrikka on kova sana vapaaehtoistöihin lähtiessä. Internetistä on helppoa löytää vapaaehtoistyöpaikka mistä tahansa maailman kolkasta. Enää puuttuu se paljon puhuttu rohkeus ja kenties kielitaito. Vapaaehtoistyön kautta pääsee turvallisemmin tutustumaan köyhiinkin alueisiin ja tuntemaan olonsa tärkeäksi tehdessään jotakin hyvää. Etelä- ja Keski-Amerikkaankin löytyy useita vapaaehtoistyöprojekteja, mutta suomalaisten silmissä juuri Afrikka on se, johon lähdetään auttamaan. Monet suomalaiset eivät välttämättä edes tiedä Ecuadorin nälkäisistä katulapsista tai Brasilian kouluttamattomista nuorista.

Suomalaiset uskaltautuvat lähteä jo kahdentoistakin tunnin lennoille, mutta tavallisesti määränpäässä odottaa vielä all-inclusive –hotellit ja turistirysät. Ehkä muutamassa vuodessa jalat – tai lentokoneet – vievät suomalaisia kaukaisiinkin maihin seikkailemaan, mutta vielä näinä päivinä hämeenlinnalainen osaa löytää seikkailunsa Tampereelta tai helsinkiläinen Kouvolasta. Eikä siinä ole mitään pahaa. Jokaiselta nurkalta voi löytää uuden seikkailun, mutta sillä välin mm. Etelä- ja Keski-Amerikka pysyvät vielä tuntemattomina, kaukaisina paratiiseina suurimmalle osalle suomalaisista.